Epiloog
De wereld
is een boek. Wie niet reist, leest slechts één
bladzijde.
Augustinus
==
‘Ha ha “de kolonel van Boekhoorn”, weet je dat Henk van Telfort echt militair is geweest?’
Zes jaar na de eerste keer bezoek ik opnieuw het zeldzaamste exemplaar van Ouwehands Dierenpark. Zozeer als Hyves is veranderd, zo weinig geldt dat voor Marcel Boekhoorn.
‘Zie je deze koffiepad? Deze is niet rond maar ovaal. Jaarlijks worden er tig miljard onder een druk van 18 bar gespoten en...’
Vol energie stuitert de miljardair door de kamer, her en der zijn laatste creaties tevoorschijn trekkend.
‘Maar wat goed zeg, van Hyves! Wat een geweldig avontuur! Hebben jullie nou nog ergens spijt van?’
Nee, want alle belangrijke beslissingen zijn weloverwogen genomen. Als we echter op verloren momenten wegdromen, zouden we één ding anders doen.
==
We gaan terug naar de zomer van 2005. Hyves had toen een unieke positie. Als het enige grote sociale netwerk was onze site beschikbaar in zes talen. We groeiden explosief internationaal. En Facebook zou zich nog twee jaar concentreren op de Verenigde Staten. De bezwaren waren talrijk en gegrond. Als we er echter voor waren gegaan, had ik wel willen zien hoe ver we gekomen waren.
Maar ‘als’ telt niet.
==
‘Wat gaan jullie nu doen?’ vraagt Boekhoorn.
Bijna alle hoofdrolspelers blijven de komende jaren bij Hyves. Marc moet natuurlijk de omgekeerde overname afronden door CEO van TMG te worden. Koen blijft Hyves Mobile leiden en is dan ook blij met de slagkracht van de uitgever. Yme kan nu 1600 extra mensen lastigvallen met zijn goede ideeën, terwijl Floris zich in een vrije rol blijft wijden aan een zo goed mogelijk Hyves.
‘En jij?’
Naast de oude Grieken en de jonge Engelen is Urbandictionary.com mijn derde bron van inspiratie. Na de overname vraag ik de site dan ook direct wat TMG voor mij betekent. ‘Dat kan niet,’ mompel ik.
Het staat er echt.
==
TMG
That’s My Goodbye.
Instead of TTFN :Ta-Ta For Now, one could say TMG: That’s My Goodbye.
==
Nou ja, je kent me, dus je weet dat het niet slecht uitkomt. Sinds 2009 heb ik al een stap teruggedaan om te kunnen reizen en nu ga ik de wereldreis maken die al lang op mijn verlanglijstje staat. Ik zal ook wat investeren in nieuwe start-ups van vrienden zoals reisbureau RPTravel.nl en natuurlijk blijf ik altijd verbonden aan Hyves, daarvoor werken er te veel vrienden en zijn er te veel Hyvers.
==
Over inspiratiebronnen gesproken: 19 maart verbaasde Hyped me nog meer dan Urban Dictionary.
==
Oprichter Hyves belangrijke inspiratiebron jonge ondernemers
De stichting Jong Ondernemen heeft een onderzoek uitgevoerd onder studenten naar welke Nederlandse ondernemers echte inspiratiebronnen zijn. Joop van den Ende bleek de meest genoemde naam, maar een opvallende tweede was Raymond Spanjar, de oprichter en ‘Chief Hyving Officer’ van Hyves.
==
Tussen Joop van den Ende op 1 en John de Mol op 3. Een erg mooi compliment, waar ik met dit boek verdere invulling aan hoop te geven. Om jonge ondernemers en andere dromers met mooie ideeën te stimuleren richt ik ook een stichting op waar een deel van de opbrengst van dit boek in wordt ondergebracht.
‘Heel goed. Het is belangrijk om wat terug te doen,’ vindt de dierentuindirecteur. ‘Zo heb ik al honderdduizenden dolfijnen gered door sonars in visnetten te laten hangen. De regering heeft mijn partner en mij gevraagd dit nu ook voor de zalm te doen. En verder ga je dus reizen? Wat heerlijk, je hebt groot gelijk! Wil je nog tips?’
Ik ben de laatste die tips van Boekhoorn weigert.
‘Schrijf op. Zeilen bij Alaska is geweldig. Geweldig! Bij Cabo San Lucas is het ook zo mooi. Vissen! Vissen! We vingen een elftal marlijnen! Teruggegooid hoor. En vrouwen! Vrouwen!’ De investeerder zegt niet of hij die vangst ook teruggooide of nog in portfolio heeft.
‘Vancouver, daar moet je heen. Club12 in Sao Paulo, nog nooit zoiets gezien! Ja, of het moet the Swedish Embassy in Moskou zijn. En een reis door China is ook zo machtig!’
Deze keer volg ik wel Boekhoorns advies. Ik ga mijn koffers pakken. TMG.
==